Naar inhoud

boek 'Vergeten linies'

cover boek
Recent onderzoek van de Universiteit Gent bracht een reeks van 53 onbekende, maar unieke luchtfoto’s aan het licht. De foto’s met opschrift Kaiserliche Fortifikation Antwerpen dateren van 1918 en werden genomen door de onbekende Duitse luitenant Zimmermann. Het was meteen duidelijk dat ze een schat aan historische informatie over de Groote Oorlog in de provincie Antwerpen bevatten. Ze documenteren de Belgische en Duitse versterkingen rond Antwerpen en langs het kanaal Dessel-Schoten. De provincie liet ze vanaf 2008 grondig analyseren om er zo veel mogelijk informatie uit te halen.

 

De resultaten van dit diepgaand onderzoek werden gebundeld in het boek Vergeten Linies. Antwerpse bunkers en loopgraven door de lens van Leutnant Zimmermann (1918). Het boek belicht dit enorm goed bewaarde militaire erfgoed, met elementen die uniek zijn voor België en zelfs voor Europa. Ook Kapellen heeft een belangrijk aandeel in het boek.Je ontdekt niet alleen alle details van deze unieke luchtfotoreeks. Ook het onderzoek dat tot de herontdekking van de linie heeft geleid, de 400 bunkers en de 10 kilometer loopgraven die nu nog in de provincie - onder meer het Mastenbos in Kapellen! - bewaard zijn, komen uitgebreid aan bod.

 

De twee boekdelen zijn uitgegeven door de dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen. Ze tellen resp. 280 en 212 pagina's, hebben een formaat van 24 x 24 cm en een linnen hardcover. Kostprijs: € 30. De verkooppunten vind je hier.

Meer info